Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 | 20:46
Αρχική Αττική Ανάπλαση παραλιακού μετώπου: Ποδηλατόδρομος 70 χλμ. από Πειραιά έως Σούνιο

Ανάπλαση παραλιακού μετώπου: Ποδηλατόδρομος 70 χλμ. από Πειραιά έως Σούνιο

newsroom |

Εκδήλωση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» στη Γλυφάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Το σχέδιο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής στο πλαίσιο των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στη Γλυφάδα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το έργο θα έχει συνολική έκταση περίπου 70 χλμ. Το αστικό κομμάτι θα αποκτήσει ενιαίο ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, ενώ για το υπόλοιπο, από τη Βουλιαγμένη ως το Σούνιο, μήκους 48 χλμ., προβλέπεται αναμόρφωση της διαδρομής με ενιαία ανάπλαση.

Η πρώτη φάση υλοποίησης του έργου θα αφορά 22 χλμ. από τον Πειραιά έως τη Βουλιαγμένη.

Παράλληλα το υπουργείο Περιβάλλοντος εξήγγειλε την κατασκευή τεσσάρων ποδηλατόδρομων και τη θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το ποδήλατο έως το τέλος του έτους.

Οι τέσσερις ποδηλατόδρομοι των οποίων θα δρομολογηθεί η κατασκευή με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ είναι:

– Το τμήμα από Κηφισιά έως Γκάζι, μήκους 16 χιλιομέτρων.

– Τη σύνδεση του μετρό (Κατεχάκη) με την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, μέσω του μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί έως το πάρκο Ιλισίων.

– Τη συνέχιση του προηγούμενου ποδηλατόδρομου, από το Παναθηναϊκό Στάδιο μέσω της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και από εκεί στο τελευταίο τμήμα της Ερμού έως το Γκάζι.

– Τη δημιουργία ενός μεγάλου ποδηλατόδρομου, μήκους 76 χιλιομέτρων, από τους Αγίους Αναργύρους έως το Λαύριο.

Κ. Μητσοτάκης: Η ποιότητα ζωής των πολιτών έχει τεράστια σημασία για τη συνολική ευημερία της κοινωνίας

«Η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να ξαναπάρει τη θέση της στη μεγάλη συμφωνία του κόσμου, αντιμετωπίζοντας όμως με θάρρος τις προκλήσεις του 21ου αιώνα. Για ένα πιο πράσινο μέλλον, ένα ψηφιακό μέλλον, ένα μέλλον τελικά το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες την ποιότητα ζωής που αυτή η πόλη, αυτή η περιφέρεια, αυτός ο αστικός ιστός του λεκανοπεδίου έχει τη δυνατότητα να προσφέρει», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Υπογράμμισε δε την ξεχωριστή σημασία του έργου ανέφερε ότι «σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα».

«Όταν με το καλό το έργο ολοκληρωθεί και μπορείς σε αυτά τα πρώτα 22 χλμ μέχρι τη Βουλιαγμένη να κάνεις ποδήλατο, να τρέξεις, να περπατήσεις το μόνο που θα αναλογιστούμε είναι γιατί κάτι τόσο αυτονόητο δεν το είχαμε κάνει πιο πριν», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό έχει μία ξεχωριστή σημασία διότι σηματοδοτεί και αυτό με τον τρόπο του μία ανάγκη της πόλης της Αθήνας να ανοιχτεί προς τη θάλασσα».

Το Ελληνικό και το πάρκο που θα είναι στραμμένο προς τη θάλασσα

«Αυτό το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα βήμα-βήμα αρχίζει και γίνεται πράξη», τόνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην «εμβληματική επένδυση του Ελληνικού η οποία ήδη -ως προς τις νομοθετικές αρμοδιότητες- βρίσκεται στα τελευταία της στάδια» και αφορά ταυτόχρονα το άνοιγμα ενός χώρου «με τη δημιουργία ενός μεγάλου πάρκου το οποίο και αυτό θα είναι στραμμένο προς την θάλασσα».

Το ολοκληρωμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα θα κατασκευαστεί με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άθληση και τη ψυχαγωγία. Εκτός από πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο, περιλαμβάνει χώρους άθλησης, χώρους για τα παιδιά και χώρους αναψυχής.

Τελευταία Νέα