Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας απέστειλε τους πρώτους 49 δικαιούχους για αποζημιώσεις, όπως γνωστοποίησε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένονται να ξεκινήσουν οι πληρωμές προς τους πυρόπληκτους του Πόρτο Γερμενό, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στις αυτοψίες και στη διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους στο Πόρτο Γερμενό τόνισε ότι «ολοκληρώθηκε το πρώτο αίτημα σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή» και πρόσθεσε:
«Ο Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας μας έστειλε το πρώτο αίτημα με τους πρώτους 49 δικαιούχους. Οπότε μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ξεκινήσουν να πληρώνονται. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε στείλει τα χρήματα για την οικοσκευή, τα χρήματα που αντιστοιχούν σε αυτούς τους 49 δικαιούχους και περιμένουμε και τα υπόλοιπα αιτήματα από τον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας για τους υπόλοιπους που έχουν κάνει την αίτησή τους για να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα για την οικοσκευή και το επίδομα πρώτων βιοτικών αναγκών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφορικά με τη διαδικασία για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές ο κ. Κατσαφάδος επεσήμανε ότι η σχετική ΚΥΑ είναι έτοιμη και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε οι πολίτες από αρχές Σεπτέμβρη να μπορούν να καταθέσουν την αίτησή τους και να προχωρήσουν στην επισκευή την ανακατασκευή του κτηρίου τους.
Σχετικά με την κατεδάφιση των «κόκκινων σπιτιών» στο Πόρτο Γερμενό, ο κ. Κατσαφάδος υπογράμμισε ότι για αυτά τα κτήρια η Πολιτεία θα αναλάβει τα έξοδα της κατεδάφισής τους «ώστε να πάρουν το απαραίτητο δικαιολογητικό για να προχωρήσουν μετά στην ανακατασκευή τους» και συμπλήρωσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και τις υπόλοιπες περιοχές όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.
«Δηλαδή όπου υπάρχουν «κόκκινα» κτίρια προς κατεδάφιση θα αναλάβει το κράτος, η πολιτεία τα έξοδα κατεδάφισης», σημείωσε.
Αναφορικά με τα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» στο Πόρτο Γερμενό, ο κ. Κατσαφάδος επεσήμανε ότι έχουν αυξηθεί από 79 σε 101. «Έχουμε φτάσει στα 101 σπίτια στο Πόρτο Γερμενό τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και είναι για ανακατασκευή», υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος μίλησε για το νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών.
«Με το άνοιγμα της Βουλής μπαίνει στις Επιτροπές και άμεσα μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου θα έχει γίνει νόμος του κράτους ένα νομοσχέδιο το οποίο πλέον ψηφιοποιεί όλες τις διαδικασίες οι οποίες έχουν να κάνουν με την κρατική αρωγή, μπαίνουν και κάποια νέα επιδόματα, κάποια νέα οικονομικά βοηθήματα για να μπορέσουμε να συνδράμουμε ακόμα περισσότερο και ακόμα καλύτερα τους πυρόπληκτους και γενικά όσους έχουν πέσει θύματα μεγάλων καταστροφών και πλέον ο πολίτης μόνο με μία ηλεκτρονική αίτηση θα μπορεί σε πάρα πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σχεδόν άμεσα να παίρνει τις αποζημιώσεις που του αναλογούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής.

