Τετάρτη, 29 Απριλίου 2026 | 10:44
ΑρχικήΑττικήΝότια ΠροάστιαΕλληνικό: Εξώδικο των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και πολιτών για όχληση λόγω εργασιών

Ελληνικό: Εξώδικο των Δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και πολιτών για όχληση λόγω εργασιών

newsroom |

Οι δύο δήμοι και πολίτες της περιοχής υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.

Εξώδικο για τη σκόνη από τα εργοτάξια του Ελληνικού, που έχει πνίξει όλη την ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων, αλλά και για τον θόρυβο και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται, απέστειλαν στη Lamda Development οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου, καθώς και τρεις τοπικοί σύλλογοι.

Φορείς και πολίτες της ευρύτερης περιοχής του έργου διαμαρτύρονται για την εντονότατη όχληση από τις κατασκευαστικές εργασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι του έργου. «Παρά τις διαβεβαιώσεις σας ότι θα λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί, κατά το δυνατόν, η όχληση των περιοίκων από τη σκόνη που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή από τις διενεργούμενες εργασίες εκσκαφής, ολόκληρη η περιοχή βρίσκεται επί μονίμου βάσεως καλυμμένη από ένα σύννεφο σκόνης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

«Περαιτέρω, κατά την κίνηση των οχημάτων εντός του εργοταξίου σηκώνεται και μεταφέρεται σκόνη, ενώ οι υδροφόρες που βρίσκονται στο έργο δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το εντονότατο αυτό πρόβλημα, είτε γιατί είναι εξαιρετικά λίγες είτε γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες διαβροχής των χωμάτινων όγκων».

Οι Δήμοι Γλυφάδας και Αλίμου υποστηρίζουν ότι λειτουργεί παράνομα σπαστήρας αδρανών μέσα στο εργοτάξιο σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα τη διασπορά σκόνης και θορύβου. «Οι εργασίες που διενεργείτε λαμβάνουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου», σημειώνεται. Τέλος, διαμαρτύρονται για την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτων των εργαζομένων στο έργο σε όλη τη γύρω περιοχή. Οι καταγγέλλοντες προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν όχι μόνο σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της πολιτείας, αλλά και στα δικαστήρια, διεκδικώντας αποζημιώσεις και την επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία.

Γ. Παπανικολάου: Υπερασπιζόμαστε το κοινό καλό – Ζητάμε το αυτονόητο

Μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εξώδικο για το αυτονόητο από 1000 κατοίκους Γλυφάδας, Αλίμου και Κάτω Ελληνικού, από τους Δήμους Γλυφάδας και Αλίμου και από φορείς της περιοχής.

Όλοι θυμόμαστε πρόσφατα την αφρικανική σκόνη που είχε σκεπάσει σχεδόν την Αττική.

Όλοι θυμόμαστε τη δυσκολία που τα μπαλκόνια μας ήταν χάλια, τα αυτοκίνητα το ίδιο, κ.ά.

Οι κάτοικοι της Γλυφάδας, του Αλίμου και του Κάτω Ελληνικού, που ζουν πέριξ του παλαιού αεροδρομίου, ζουν ένα παρόμοιο φαινόμενο καθημερινά.

Από τα σύννεφα σκόνης – πάνω από τα όρια του επιτρεπτού – που σηκώνουν διαρκώς τα έργα στο πρώην αεροδρόμιο, τα οποία όλοι θέλουμε να ολοκληρωθούν, με τρόπο βιώσιμο και ισορροπημένο.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών και όλοι όσοι ζούμε και κινούμαστε γύρω από τους χώρους αυτούς ζητάμε το αυτονόητο:

Ποιότητα ζωής.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει, στις οποίες τους έχουμε στηρίξει πλήρως, δεν έχουν βρει δυστυχώς ευήκοα ώτα.

Από πέρυσι το φθινόπωρο οι κάτοικοι ζητούν συνάντηση, για να βρεθεί λύση σε πνεύμα καλής θέλησης, με τη Lamda Development – εις μάτην.

Ακόμα και μια προγραμματισμένη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα, ακυρώθηκε αιφνιδιαστικά.

Σήμερα η διεκδίκηση αυτή αποκτά πλέον άλλη μορφή:

Με εξώδικο διαμαρτυρίας που υπογράφουν 1.000 κάτοικοι που υφίστανται την όχληση από τα έργα, οι Δήμοι μας ασφαλώς, καθώς και φορείς της περιοχής, προς τις κατασκευάστριες εταιρείες με κοινοποίηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος.

Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις, η καθημερινότητα έχει γίνει ανυπόφορη και αβίωτη λόγω σκόνης, θορύβου, δονήσεων, φωτορύπανσης, κυκλοφοριακού χάους και πλήρους αδιαφορίας για τους περιβαλλοντικούς όρους και τις ώρες κοινής ησυχίας.

Όποιος επιθυμεί, μπορεί οποιαδήποτε ώρα οποιασδήποτε ημέρας να κάνει μία βόλτα στους δρόμους μπροστά στις κατοικίες που γειτνιάζουν με το πρώην αεροδρόμιο και θα διαπιστώσει με τα ίδια του τα μάτια τι ακριβώς συμβαίνει.

Το εξώδικο καλεί τις εταιρείες να εφαρμόσουν άμεσα, χωρίς καμία άλλη χρονοτριβή, τις προβλέψεις των μελετών και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.

Αν δεν συμμορφωθούν εντός 15 ημερών, όλοι μαζί θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη με ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας διακοπή εργασιών και αποζημιώσεις και επιβολή όλων των νόμιμων κυρώσεων.

Θα υποστηρίξουμε με κάθε πρόσφορο μέσο αυτό το απόλυτα δίκαιο και εύλογο αίτημα, που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία.

Υπερασπιζόμαστε το κοινό καλό.

Με πίστη ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookXInstagram, TikTok και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα