Πέμπτη, 16 Απριλίου 2026 | 05:38
ΑρχικήUrbanΚΕΔΕ: Μονόδρομος η αναστολή οικοδομικών αδειών με τα «μπόνους» δόμησης

ΚΕΔΕ: Μονόδρομος η αναστολή οικοδομικών αδειών με τα «μπόνους» δόμησης

newsroom |

Οι δήμαρχοι δεν πείστηκαν από την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα «μπόνους» στα ύψη των κτηρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για το μείζον ζήτημα των «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτηρίων και την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Το ΥΠΕΝ τροποποίησε τις τελευταίες ημέρες τις ρυθμίσεις για τα μπόνους των κτηρίων στην προσπάθειά του να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει στους δήμους των νοτίων και βορείων προαστίων, που ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, μολονότι οι παρεμβάσεις για τις περιοχές με υψηλό συντελεστή δεν υφίσταται τον κόφτη που είχαν καλλιεργήσει οι προσδοκίες. Εν αντιθέσει με τις περιοχές με χαμηλό συντελεστή, στις οποίες μπαίνει «φρένο».

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν θα ισχύει το μπόνους του Οικοδομικού Κανονισμού για αύξηση 10% έως 25% του συντελεστή δόμησης και κατά 1 μέτρο του ύψους, για περιοχές της χώρας που ο συντελεστής είναι μέχρι 0,8 (άρθρο 10). Η παρέμβαση, σε συνδυασμό με τα κίνητρα του άρθρου 10, επηρεάζει και το άρθρο 15 για επιπλέον ύψος για πράσινα δώματα. Δεν επηρεάζει το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει επιπλέον ύψος έως 4,2 μέτρα για φυτεμένο δώμα και το άρθρο 25 που αφορά επιπλέον συντελεστή για κτίρια μειωμένης ενεργειακής απόδοσης.

Με βάση το νέο μεταβατικού χαρακτήρα καθεστώς, η συνδυαστική εφαρμογή του άρθρου 10, με τα μπόνους ύψους για πράσινο δώμα που είναι έως 2 μέτρα επιπλέον (του άρθρου 15), δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2,5 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 0,8 έως 1,6 και τα 3 μέτρα για συντελεστή μεγαλύτερο του 1,6. Η ρύθμιση δεν αποκλείει και σε περιοχές με συντελεστή έως 0,8 την εφαρμογή του μπόνους ύψους του άρθρου 15 δηλαδή επιπλέον 2 μέτρα.

Η μεταβατική ρύθμιση που έρχεται να «διορθώσει» το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό θα ισχύει από την 1/5/2024 έως το τέλος του 2025, εκτός και αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και στοχεύει στην εκτόνωση της σύγκρουσης μεταξύ των μηχανικών και των δήμων.

Ανεπαρκής η τροπολογία για τον ΝΟΚ

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να νομοθετήσει με αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις προτάσεις των δήμων «προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολεοδομικό αδιέξοδο, που με αποφάσεις του το ίδιο δημιούργησε και μεγένθυνε», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Οι δήμαρχοι σημειώνουν ότι η πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΝ για τα «μπόνους» του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα και χαρακτηρίζουν ως μονόδρομο την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με τη χρήση «μπόνους» του ΝΟΚ και την άμεση και κατά προτεραιότητα εκδίκαση των δύο υποθέσεων που εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ομοίως είναι μονόδρομος – αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ – η προηγούμενη εκπόνηση και έγκριση ειδικών επιστημονικών περιβαλλοντικών ή και πολεοδομικών μελετών με τη συμμετοχή των δήμων και των πολιτών πριν την προώθηση οιασδήποτε τροποποίησης όσον αφορά τους όρους δόμησης και τον ΝΟΚ.

Οι αιρετοί κάνουν λόγο για «πρόδηλη παρανομία», η οποία αντί να προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «για τα περιβαλλοντικά και πολεοδομικά αδιέξοδα, τα οποία δημιούργησε το ίδιο με τη συνεχή προώθηση τα τελευταία χρόνια αντισυνταγματικών και αντιεπιστημονικών νομοθετικών ρυθμίσεων του ΝΟΚ, «ασχολήθηκε» μόνο με την καταστολή των νόμιμων ενεργειών των δήμων και την προάσπιση των συμφερόντων και τον καθησυχασμό των λίγων ευνοημένων – κατασκευαστών και των αυτόκλητων υπερασπιστών τους».

Η ΚΕΔΕ προσθέτει ότι για τις αναταράξεις που έχει προκαλέσει ο ΝΟΚ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

– Πρώτον, δεν τηρήθηκε καμία δέσμευση από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος για προηγούμενη συνάντηση και συνεννόηση, γεγονός που καταδεικνύει την συνεχιζόμενη απαξιωτική συμπεριφορά προς τους φορείς και τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

– Δεύτερον και επί της ουσίας, καμία συμμόρφωση δεν υπήρξε με τις επιταγές, το γράμμα και το πνεύμα των δύο αποφάσεων του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– Τρίτον, κανένα αίτημα επιτάχυνσης της εκδίκασης της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα.

«Η τροπολογία κινείται μεν στην σωστή κατεύθυνση, επιλύει όμως μόνο το ένα τρίτο (1/3) του προβλήματος σχετικά με την καθ’ ύψος δόμηση, αφού απλά την μειώνει από 9,5 – 10 μέτρα που ο ΝΟΚ με τα κίνητρά του αύξησε, σε 5,5-6 μέτρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της ΚΕΔΕ.

«Καλούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έστω και την ύστατη ώρα και πριν ψηφιστεί η ανεπαρκής τροπολογία που κατέθεσε, ν’ αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να νομοθετήσει με αποφασιστικότητα, ακούγοντας τις προτάσεις που οι δήμοι της χώρας έχουν καταθέσει, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πολεοδομικό αδιέξοδο, που με αποφάσεις του το ίδιο δημιούργησε και μεγένθυνε», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Γρ. Κωνσταντέλλος: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι – Δεν λύνεται το πρόβλημα

Θέση για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά τα «μπόνους» στα ύψη των κτηρίων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, πήρε εκ νέου ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού που δίνουν στους κατασκευαστές τη δυνατότητα να αυξάνουν τον όγκο αλλά και το ύψος των νέων κτηρίων, προκαλώντας αλλοίωση στη φυσιογνωμία των πόλεων, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι ως ΚΕΔΕ «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι».

Όπως είπε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, η σχετική τροπολογία με την κατάργηση του άρθρου 10.1 μειώνει κατά 30% το πρόβλημα που έχει ήδη δημιουργηθεί. Με απλά λόγια, όπως υπογράμμισε, αντί για 10 επιπλέον μέτρα σε ύψος, οι κατασκευαστές θα μπορούν να προσθέτουν 6 μέτρα στα κτήρια.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντέλλος στηλίτευσε το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΕΝ, κατατέθηκε μονομερώς από το αρμόδιο υπουργείο, «χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας».

Ακόμα κι εάν ψηφιστεί έως έχει η συγκεκριμένη τροπολογία, θα υπάρχουν σωρεία προσφυγών στο ΣτΕ για κάθε νέα οικοδομική άδεια η οποία θα εκδίδεται και θα περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα κίνητρα, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε και ευελπιστούμε το υπουργείο Περιβάλλοντος να μας φέρει στο τραπέζι του διαλόγου ώστε να σταματήσει η ανασφάλεια δικαίου που επικρατεί και να ομαλοποιηθεί η οικοδομική δραστηριότητα», σημείωσε ακόμα ο κ. Κωνσταντέλλος.

Κατά του ΝΟΚ και ο Δήμος Ηρακλείου – Το Δ.Σ. αποφάσισε μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών

Τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια της πόλης του Νέου Ηρακλείου, μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ. 1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου), άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτήρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής κατά την τελευταία του συνεδρίαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, η οποία επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις άδειες που εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του ΝΟΚ, αλλοιώνουν όμως τα οικιστικά χαρακτηριστικά του δήμου. Παράλληλα, ο Δήμος Ηρακλείου ζητά την επίσπευση και ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΔΟΜ στα κτήρια που ήδη έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες βάσει του ΝΟΚ.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «με αυτή του την απόφαση ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής προσθέτει τη φωνή του στις αντίστοιχες των άλλων δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ που κάνουν λόγο για δυσμενείς συνέπειες από τον ΝΟΚ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η αλόγιστη χρήση των ευεργετημάτων που υιοθετεί θα φέρει υπερδόμηση και θα πλήξει τις πόλεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους».

Άλλωστε, όπως τονίζεται, ο Κανονισμός τέθηκε πρόσφατα στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει παραπέμψει στην Ολομέλειά του την οριστική απόφαση, μετά και την πρωτόδικη απόφαση του Ε’ Τμήματος, το οποίο έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πόλη μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Όπως πικρά μας έχει διδάξει το παρελθόν, όταν κάτι γίνεται χωρίς να υπολογίζονται όλες οι παράμετροι, η συνέπεια είναι το αποτέλεσμα να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο βραχέως όσο, κυρίως, μακροπρόθεσμα», σχολιάζει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Νίκος Μπάμπαλος, προσθέτοντας: «Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη στέγαση, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε μια λύση σήμερα, η οποία όμως αύριο θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα εις βάρος των ίδιων των κατοίκων και εκείνων που μένουν τώρα στις πόλεις μας, αλλά και εκείνων που θα μετοικίσουν στα νέα κτίρια».

Α. Κονδύλης: Χρειάζεται περαιτέρω εξορθολογισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου

«Πρόκειται για ένα πρώτο και σημαντικό βήμα από την πολιτεία προς τη σωστή κατεύθυνση, χρειάζεται όμως περαιτέρω εξορθολογισμός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου», επισημαίνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, μιλώντας στο ΕΡΤNews, για την τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να περιορίσει τα ύψη των κτηρίων και την αθροιστική χρήση των «μπόνους» δόμησης.

Αρνητικός και ο Δήμος Κηφισιάς – Ξυπολυτάς: Δεν θα επιτρέψουμε την «τσιμεντοποίηση» της περιοχής μας

Την ίδια στιγμή, εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ορίζει ότι ο Δήμος Κηφισιάς και η αντίστοιχη Υπηρεσία Δόμησης δεν θα εφαρμόζει τα «μπόνους» του ΝΟΚ, ζητά ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Ξυπολυτάς. Ο Δήμος Κηφισιάς εκφράζει κι αυτός την αντίθεσή του και στην τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ στη Βουλή σχετικά με τα ύψη των κτηρίων, εξαγγέλλοντας περαιτέρω κινητοποιήσεις για την ακύρωση οικοδομικών αδειών που θα ενσωματώνουν τα «μπόνους» του Οικοδομικού Κανονισμού.

«Θεωρούμε αδιανόητο να υπονομεύεται, το πολεοδομικό κεκτημένο του δήμου μας και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας», αναφέρει ο δήμαρχος Κηφισιάς και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προχωρούν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης. Εκεί που το βλέμμα μας ήταν συνηθισμένο να αντικρίζει πράσινο και κατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τώρα πληγώνεται από τη θέα πολλών εκατοντάδων τεράστιων οικοδομημάτων που ξεφύτρωσαν τα προηγούμενα χρόνια, το ένα μετά το άλλο, απαξιώνοντας τη φυσιογνωμία και τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου Κηφισιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς, τις προηγούμενες ημέρες, ψήφισε ομόφωνα τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και «οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του δήμου».

Ο κ. Ξυπολυτάς ξεκαθαρίζει ότι ως δήμος, «δεν θα επιτρέψουμε την «τσιμεντοποίηση» του προαστίου μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Κηφισιάς τα τελευταία επτά χρόνια έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.000 οικοδομικές άδειες και εκκρεμούν προς έκδοση 388.

Όπως ειπώθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στον Δήμο Κηφισιάς, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης που προσφέρουν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών ενοτήτων, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των νέων εντάξεων.

Ομόφωνη αρνητική απόφαση και από το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων

Ακόμα ένας δήμος στα βόρεια προάστια, ο Δήμος Βριλησσίων, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Πισιμίση, εξέδωσε ομόφωνη απόφαση στις 24 Απριλίου -μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου- για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ) έως την έκδοση και τη δημοσίευση της σχετικής με το ανωτέρω θέμα απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η μέχρι σήμερα εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού έχει ήδη προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση στην πόλη μας, με την ανέγερση οικοδομών που υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγιστο ύψος, το οποίο διαχρονικά προβλεπόταν για τον Δήμο Βριλησσίων. Προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωση του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα των Βριλησσίων, με την απόφασή του αυτή, το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων ζητεί από την Υπηρεσία Δόμησης Αγίας Παρασκευής να ανασταλεί η έκδοση αδειών στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση των συγκεκριμένων άρθρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Άλλωστε, όπως τονίζεται, έχει προηγηθεί η έκδοση ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές και ειδικότερα ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

«Αποφασίζουμε με γνώμονα την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος στα Βριλήσσια καθώς και την ανάγκη προστασίας του πολεοδομικού και περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου είμαστε ενωμένες στο ζήτημα αυτό, το οποίο είναι εξόχως σοβαρό για το μέλλον της πόλης μας. Μοναδικός μας στόχος είναι η ανάπτυξη, η προστασία και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής μας κοινωνίας», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βριλησσίων Γιάννης Πισιμίσης.

Για άνιση μεταχείριση κάνει λόγο ο Δήμος Γλυφάδας – Διαφωνεί με τις εξαιρέσεις περιοχών

Επίσημη θέση για τις εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή και τα κίνητρα που παρέχονται μέσω του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), πήρε και ο Δήμος Γλυφάδας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, αναφέρεται:

«Όπως είχαμε δεσμευτεί, επανερχόμαστε επί του κρίσιμου ζητήματος που αφορά την εφαρμογή του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) κατόπιν μιας σημαντικής εξέλιξης, που αναμέναμε και η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα των αλλεπάλληλων διαβημάτων που και ο Δήμος Γλυφάδας –μαζί με άλλους δήμους- έκανε τους προηγούμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, με νομοθετική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία ψηφίζεται σήμερα, προβλέπεται, τουλάχιστον έως την 31.12.2025, μείωση του ύψους των νεοανεγειρόμενων κτηρίων, τα οποία θα επιλέξουν να κάνουν χρήση των πολεοδομικών κινήτρων του ΝΟΚ.

Ειδικότερα, η προς ψήφιση διάταξη προβλέπει κλιμακωτό (ανάλογα με το συντελεστή δόμησης) περιορισμό στο ύψος των κτηρίων. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών, μεταξύ άλλων και των δικών μας, προκειμένου να σταματήσει η καταχρηστική συνδυαστική χρήση των διατάξεων που οδηγούσε σε ασύλληπτες υπερβάσεις στο ύψος των νεοανεγειρόμενων οικοδομών.

Έτσι με τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία κινείται στη σωστή κατεύθυνση, και στο πλαίσιο όσων είχαμε επισημάνει και εμείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της χρήσης των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση νέων κτηρίων, με μείωση του ύψους των κτηρίων, στα οποία γίνεται χρήση των μπόνους του ΝΟΚ.

Εντούτοις, ο Δήμος Γλυφάδας, και πάλι επισημαίνει ότι η εξαίρεση στην εφαρμογή των κινήτρων για ορισμένες μόνο περιοχές του λεκανοπεδίου (Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη) συνιστά άνιση μεταχείριση. Δεν κατανοούμε τον λόγο που επιβλήθηκε η συγκεκριμένη διάταξη ως εξαίρεση, αλλά και τον λόγο για τον οποίο η εν λόγω εξαίρεση δεν μπορεί και δεν επιβάλλεται να εφαρμοστεί και στην πόλη μας.

Σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ιδίως δε τη δικαστική εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, η οποία εκκρεμεί ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα επανέλθουμε με νεότερες πρωτοβουλίες αν και όταν αυτό απαιτηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της πόλης μας».

ΤΕΕ: Εξώδικο στους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου

Υπενθυμίζεται τέλος ότι τις προηγούμενες ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) απέστειλε εξώδικο προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου, σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τα κίνητρα του ΝΟΚ.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία του, το Επιμελητήριο ζητά από τους εν λόγω δήμους να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική τους περιφέρεια.

Αναλυτικά, στην ενημέρωση του ΤΕΕ για το θέμα, αναφέρεται:

«Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, το ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα.

Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διά του Προέδρου ΤΕΕ απέστειλε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική περιφέρεια των Δήμων τους, «επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών σας». Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.

Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.

Στο εξώδικο το ΤΕΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί (αρ.απ. 310/2024 του Ε Τμήματος) για κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί. Το ΤΕΕ τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση μόνο τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΟΤΑ, μπορούν να εξετάσουν και να λάβουν τυχόν απαιτούμενα μέτρα, αν απαιτείται, μέχρι την οριστική κρίση του δικαστηρίου».

Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, δήλωσε: «Αναλύσαμε δημόσια γιατί είναι χρήσιμα, κρίσιμα και απαραίτητα τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για περισσότερο κλιματικά ανθεκτικά κτίρια, με αύξηση συντελεστή δόμησης και ύψους. Επαναλαμβάνω: τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διαθέσιμες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο, απολύτως απαραίτητα για να συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας και αναγκαία για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών σε ανθεκτικές πόλεις. Κάθε συζήτηση για περιορισμό ή κατάργησή τους υποθηκεύει το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας και βλάπτει τις ζωές των πολιτών και το περιβάλλον. Είναι μάλιστα εξόχως αντιεπιστημονικό και βαθιά συντηρητικό να υποστηρίζεται ότι δήθεν υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών ή το αστικό περιβάλλον από τυχόν αύξηση του ύψους των κτιρίων, χωρίς μάλιστα να εξετάζονται καθόλου τα οφέλη από τα κίνητρα.

Το ΤΕΕ είναι θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας και οφείλει να ενημερώνει για σύνθετα τεχνικά ζητήματα. Για το ζήτημα του ΝΟΚ ζητήσαμε, επιπλέον, το αυτονόητο: να εφαρμόζεται ο νόμος. Δεν είδαμε ανταπόκριση από τους Δήμους που ξεκίνησαν αυτήν την πρωτοφανή ιστορία με τις παράνομες αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών. Οφείλουμε να προασπίσουμε την επαγγελματική και επιστημονική εργασία των διπλωματούχων μηχανικών. Ζητάμε σήμερα και με εξώδικο επαναφορά στη νομιμότητα. Ο κάδε δήμος δεν είναι κάποιο ανεξάρτητο κρατίδιο ώστε άλλα να ισχύουν σε κάποιες δήθεν προνομιούχες περιοχές και άλλα στην υπόλοιπη χώρα.

Ο ΝΟΚ είναι σημαντικός γιατί, ουσιαστικά, βάζει σημαντικά περιβαλλοντικά κίνητρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή των πολιτών σήμερα αλλά σίγουρα και για τις επόμενες γενιές. Επομένως θα πρέπει να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί και να συνεχίσουν να υπάρχουν τα περιβαλλοντικά κίνητρα ή ακόμη και να αυξηθούν μελλοντικά.

Από εκεί και πέρα, για όποιες τυχόν μεμονωμένες περιπτώσεις παρατηρούνται υπερβολές, όσον αφορά συγκεκριμένα ζητήματα συνδυασμού διατάξεων που δεν ήταν στην πρόθεση του νομοθέτη και σωρευτικής εφαρμογής στο πολεοδομικό μέγεθος του ύψους – και μόνο, η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Μόνο για τις υπερβολές όμως, για μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς μόνο τέτοιες υπάρχουν, που οδηγούν σε πολύ υψηλότερα κτίρια από αυτά που συνήθως κατασκευάζονται ακόμα και σήμερα με τον ΝΟΚ. Και σίγουρα όχι για τα πράσινα κίνητρα της αύξησης συντελεστή δόμησης. Και για να το ξεκαθαρίζουμε: οι δήμοι που φωνάζουν τώρα δεν αντιδρούν για αυτές τις περιπτώσεις, αντίθετα επιδιώκουν την πλήρη αναστολή κάθε κινήτρου του ΝΟΚ για να διασφαλίσουν τοπικά μικροσυμφέροντα. Αυτές τις αποφάσεις αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών ζητάμε σήμερα να ακυρωθούν».

• Ακολουθήστε το attica24 σε FacebookTwitterInstagram και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Τελευταία Νέα