Το σύστημα FloodHub παρακολουθεί τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο
Σε λειτουργία τίθεται το σύστημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που θα προειδοποιεί για επικείμενες πλημμύρες στη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας.
Το επιχειρησιακό σύστημα FloodHub του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου, παρουσιάστηκε πρόσφατα από αντιπροσωπεία επιστημόνων του Ε.Α.Α. σε στελέχη των Δήμων Μάνδρας-Ειδυλλίας και Ελευσίνας.
Η αναβαθμισμένη υπηρεσία FloodHub, αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις, υδρολογικά και υδραυλικά μοντέλα, καθώς επίσης δεδομένα πληθοπορισμού, εξασφαλίζει επιχειρησιακή εικόνα της στάθμης των νερών κάθε 5 έως 15 λεπτά. Τα δορυφορικά δεδομένα είναι υψηλής χωρικής ανάλυσης της τάξης των δέκα μέτρων και λαμβάνονται από τους δορυφόρους Sentinel του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.
Μετρήσεις ανά λίγα λεπτά
Οι επίγειες υδρομετεωρολογικές μετρήσεις λαμβάνονται τηλεμετρικά κάθε 5 έως 15 λεπτά από τρεις σταθμούς που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα σε τρεις κρίσιμες θέσεις στη λεκάνη απορροής Μάνδρας-Μαγούλας-Ελευσίνας, με χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SMURBS/ERA-PLANET, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Metrica.
Οι θέσεις των τριών σταθμών βρίσκονται στον κόμβο εισόδου στη Μάνδρα, στην εκτροπή του ρέματος Αγίας Αικατερίνης / Κατσημίδη προς το ρέμα Σούρες και στο ρέμα Σούρες.


Οι σταθμοί αυτοί δίνουν μετρήσεις για δέκα παραμέτρους μέσω της πλατφόρμας meteoview2.gr: βροχόπτωση, στάθμη νερού, παροχή νερού, μέση επιφανειακή ταχύτητα υδάτων, διεύθυνση ανέμου, ταχύτητα ανέμου, θερμοκρασία αέρα, βαρομετρική πίεση, σχετική υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία, ενισχύοντας τόσο την πρόληψη όσο και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των αρχών σε πραγματικό χρόνο.
Η υδρολογική και υδραυλική προσομοίωση της λεκάνης απορροής χρησιμοποιεί ψηφιακό μοντέλο εδάφους του Ελληνικού Κτηματολογίου, χωρικής ανάλυσης πέντε μέτρων.
Τέλος, τα δεδομένα πληθοπορισμού (crowdsourcing) συλλέγονται από τους πιστοποιημένους χρήστες (Πολιτική Προστασία, πυροσβέστες, υπηρεσιακούς υπαλλήλους, εθελοντές) σε πλατφόρμα που επιτρέπει την πρόσβαση από υπολογιστή και από κινητό τηλέφωνο.
Έτσι, όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειες, Δήμοι) θα λαμβάνουν επιχειρησιακές εικόνες εκτίμησης στάθμης και έκτασης της πλημμύρας σε πραγματικό χρόνο για τη διαχείριση της καταστροφής.
Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND είναι ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Χάρης Κοντοές, σε συνεργασία με την ερευνήτρια Αλεξία Τσούνη.