Κυριακή, 19 Μαΐου 2024 | 06:41
ΑρχικήΑττικήΠειραιάςΤη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των νέων σταθμών του Μετρό στον...

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου τα εγκαίνια των νέων σταθμών του Μετρό στον Πειραιά

newsroom |

Παραδίδονται στο επιβατικό κοινό και οι τρεις τελευταίοι σταθμοί («Μανιάτικα», «Πειραιάς», «Δημοτικό Θέατρο») της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς Πειραιά

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου θα δοθεί επίσημα σε λειτουργία η επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από τη Νίκαια μέχρι το λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά. Αυτές τις ημέρες διευθετούνται και οι τελικές λεπτομέρειες, ενώ στα εγκαίνια αναμένεται να παρευρεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης.

Σημειώνεται ότι τα δοκιμαστικά δρομολόγια από τον σημερινό τερματικό σταθμό στη Νίκαια έχουν ξεκινήσει από το τέλος Ιουλίου και πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη σύνδεση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας (Πειραιάς) με το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (Σπάτα) σε μόλις 55 λεπτά.

Οι τρεις νέοι σταθμοί 

Με την επέκταση της γραμμής 3 θα λειτουργήσουν οι τρεις νέοι σταθμοί «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο».

Ο σταθμός «Μανιάτικα» βρίσκεται σε απόσταση απνοής από το Κερατσίνι, ο σταθμός «Πειραιάς» βρίσκεται σχεδόν κάτω από τον σημερινό σταθμό της γραμμής 1 και ο σταθμός «Δημοτικό Θέατρο», ο οποίος θα είναι και ο τερματικός, βρίσκεται απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το δημαρχείο.

Με τη λειτουργία της επέκτασης αυτής, ο Δήμος Πειραιά θα αυξήσει το σύνολο των σταθμών Μετρό που διαθέτει από δύο σήμερα (στη γραμμή 1, οι σταθμοί «Φάληρο» και «Πειραιάς») σε πέντε καθώς και οι 3 παραπάνω σταθμοί είναι στα διοικητικά του όρια.

Παράλληλα, στο σταθμό «Πειραιάς» θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της Αττικής καθώς σε ακτίνα 200 μέτρων θα συγκεντρώνονται δύο σταθμοί Μετρό (γραμμές 1 και 3), ο τερματικός σταθμός του Τραμ (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), ο τερματικός σταθμός του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ αλλά και το λιμάνι (ακτοπλοϊκές γραμμές).

Η παράδοση των τριών νέων σταθμών εκτιμάται πως θα προσθέσει 132.000 επιβάτες ημερησίως στην κίνηση του Μετρό. Την ίδια στιγμή, οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι θα μειωθεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά 23.000 ημερησίως, οπότε αναμένεται αντιστοίχως και πτώση των ατμοσφαιρικών ρύπων και ειδικότερα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους την ημέρα.

Τελευταία Νέα